Tajskie zielone curry (Thai green curry)

To chyba jedna z moich ulubionych potraw. Co prawda przepis oryginalny jest nieco inny. Jednak moja wersja również zachwyca bogactwem smaków, a przy tym wszystkim jest tańsza. Niestety, nadal w polskich sklepach produkty takie jak trawa cytrynowa, kafir czy dobra pasta curry to nadal towar z górnej półki cenowej. Nie mniej jednak, stosując tańsze zamienniki można osiągnąć podobny smak.

It’s probably one of my favorite dishes. The original recipe is slightly different. But my version is also tasty and cheaper than original. Unfortunately, in Poland, products such as lemongrass, kaffir lime or a good curry paste is still the products of the high price category. Nevertheless, using cheaper alternatives you can cook dish with a similar taste.

11960255_1015460855153287_2117228865261634817_n

Składniki (Ingredients)

400 ml mleka kokosowego (400 ml of coconut milk)
2 łyżki zielonej pasty curry (2 tbs of green curry paste)
200 g filetu z piersi kurczaka (200g of chicken breast fillet)
1 zielona papryka (1 green paprika)
1 czerwona papryka (1 red paprika)
1 żółta papryka (1 yellow paprika)
Pół cukinii (half of courgette)
1 duża cebula (1 big onion)
2 łyżki sosu sojowego (2 tbs of soya sauce)
2 łyżki sosu rybnego (2 tbs of fish sauce)
sok z połówki limonki (1 tbs of lime juice)
szczypta cukru (a pinch of sugar)

Przygotowanie (Recipe)

Filet z kurczaka pokroić w paski. Z sosu sojowego, rybnego, soku z limonki i cukru przygotować marynatę. Zalać nią kurczaka i marynować około 30 minut.

Chicken fillet cut into strips. Soya sauce mixed with fish sauce, lime juice and sugar to prepare the marinade. Pour over chicken and marinate it for about 30 minutes.

Zamarynowanego kurczaka usmażyć na złoty kolor (najlepiej na oleju do woka). W garnku zagotować mleko kokosowe z pastą curry. Dodać usmażonego kurczaka i dusić kilkanaście minut.

Marinated chicken fry on pan. Boil the coconut milk with curry paste. Add the fried chicken and simmer few minutes.

Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w większą kostkę. Dodać do curry i gotować przez kilka minut, tak aby warzywa były jeszcze chrupiące. Ugotowane curry podawać z ryżem jaśminowym.

Paprikas, onion and courgette cut into larger cube. Add to the curry and cook for a few minutes. Important: vegetables should stay crunchy. Cooked curry served with jasmin rice.

Reklamy

5 Komentarzy Dodaj własny

  1. Zapomniałem dodać cebuli (a specjalnie dużą kupiłem) i moje curry po dodaniu dwóch łyżek pasty nawet nie zbliżyło się do koloru zielonego, ale był to bardzo smaczny obiad:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. JacobTastes pisze:

      Osobiście polecam pastę curry Cock Brand. W 400g opakowaniach, bardzo wydajna i faktycznie robiona w Tajlandii z papryczek curry, galangalu, trawy cytrynowej. Daje i pożądany kolor i ostry smak 😉
      No i raczej, że smaczne 😉

      Polubienie

  2. Na patelni po smażeniu mięsa (a wiadomo, że mięso wcześniej było w marynacie, więc jej smak został) podsmażyłem jeszcze kiełki fasoli i dzięki temu był jeszcze jeden mega chrupiący składnik i wyszło przepysznie:

    https://onedrive.live.com/redir?resid=C0B711CCEF410900!74593&authkey=!ABOGJjlCnVe_U5o&v=3&ithint=photo%2cjpg

    Polubione przez 1 osoba

    1. JacobTastes pisze:

      Fajny pomysł. Będę musiał spróbować następnym razem. Dzięki za inspirację:)

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s