Risotto z indykiem, jarmużem i delikatną pianką mleczną

Zawsze się staram, żeby danie na talerzu wyglądało interesująco. W końcu jemy również oczami. A im ładniej danie się prezentuje, tym bardziej zachęca do zjedzenia.

Przyszła pora na risotto. Od czasu, kiedy to ja odpowiadam za kuchnię, znacznie wzrosła ilość spożywanego ryżu, makaronów, czy wszelkiego rodzaju kasz. Risotto, jest jedną z tradycyjnych włoskich potraw. Zwykle przyrządza się je z ryżu podsmażonego na tłuszczu, z dodatkiem wina i odpowiednich dodatków nadających mu smak. Dzisiaj risotto obecne jest chyba w każdym domu, w każdym zakątku świata.

Risotto z indykiem, jarmużem i pianką mleczną

Zastanawiałem się tylko, jak urozmaicić zwykłe risotto, żeby wyglądało mega smakowicie. I co ważne – smakuje dokładnie tak, jeśli nie lepiej, niż wygląda. I uwierzcie – to nic trudnego.

Składniki:

1/3 szklanki ryżu do risotto
1 łyżka oliwy z oliwek
1/3 szklanki białego wina
600ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 mała cebula

2 polędwiczki z indyka
łyżka sosu sojowego
łyżka oleju lub oliwy z oliwek
szczypta cukru
kilka kropel octu

300g jarmużu świeżego lub mrożonego
1 łyżka masła
1 łyżka wody
sól
cukier
pół szklanki mleka

Przygotowanie:

Sos sojowy, olej lub oliwę, ocet oraz cukier mieszamy, przygotowując w ten sposób marynatę. Do przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z indyka, dokładnie obtaczamy je w zalewie i chowamy do lodówki.

Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię dodając szczyptę soli. Mieszamy co jakiś czas, pilnując aby cebula się nie przypaliła. Gdy cebula się zeszkli na patelnię wsypujemy ryż do risotto i przesmażamy go 2-3 minuty, aż ryż stanie się szklisty. Podlewamy go winem i czekamy, aż płyn całkowicie odparuje.

Ryż do risotto? Nie będę ukrywał, że ten rodzaj ryżu najlepiej nadaje się do risotto. Jednak, robiłem je już z ryżu zwykłego, jaśminowego. Zatem, jeśli nie macie ryżu do risotto, możecie użyć zwykłego.

 

A co z winem? Wino nadaje smak i aromat potrawy. Najlepiej użyć wina wytrawnego lub półwytrawnego. Jednak, jeśli nie macie go w domu, możecie pominąć jego dodawanie.

Do zeszklonego ryżu dolewamy partiami wywar warzywny. Kolejną porcję wywaru wlewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Całość cały czas mieszamy, aby nie przypalić ryżu.

Po dodaniu całego wywaru do risotto dodajemy masło. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zamarynowane polędwiczki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Nie musimy dodawać oleju, ponieważ znajduje się on w marynacie.

W garnku rozgrzewamy wodę z masłem i dodajemy pokrojony jarmuż. Doprawiamy szczyptą soli i cukru i gotujemy, aż całkowicie zmięknie.

Mleko podgrzewamy i spieniamy spieniaczem do mleka lub zwykłą ubijaczką.

Na głęboki talerz wykładamy porcję risotto. Na wierzchu układamy pokrojoną w paski polędwiczkę i ugotowany jarmuż. Łyżką zgarniamy piankę ze spienionego mleka i układamy ją na jarmużu, pozwalając jej delikatnie spłynąć.

Smacznego 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s