Ptysie z bitą śmietaną

Kto z nas nie lubi ptysi? No kto? Ręka do góry! Lekkie, puszyste ciasto wypełnione bitą śmietaną. Podobno ptysie rzadko kiedy się udają, dlatego też lepiej kupić je w cukierni. Uważam, że nic bardziej mylnego.

Ciasto ptysiowe może mieć wielorakie zastosowanie. Nie tylko do deserów, jak wspomniane wyżej ptysie czy eklery, ale również bardziej wytrawne nadziewane farszem mięsnym, warzywnym lub w postaci drobnego groszku ptysiowego do ulubionej zupy-krem.

Podobnie, jak prawie wszystko co najlepsze, tak i ptysie pochodzą z Francji. Ich francuska nazwa Petit choux oznacza małą kapustę, bo właśnie z tym warzywem kojarzą się francuzom ptysie.

Nie wiem, z czym kojarzą się Wam. Wiem jednak prawie na pewno, że z tym przepisem zrobicie fantastyczne ptysie z bitą śmietaną.

Ptysie z bitą śmietaną

Składniki:

250ml wody
100g masła

200g mąki
6 jajek
400ml śmietanki 36%
szczypta soli

Przygotowanie:

W garnku gotujemy wodę, w której rozpuszczamy masło i szczyptę soli.

Gdy masło się rozpuści, garnek zdjąć z ognia i wsypać przesianą mąkę. Wstawić na mały ogień i energicznie mieszać, aby powstała masa się nie przypaliła i aby nie powstały grudki.

Powstałą masę odstawić na chwilę, aż masa lekko ostygnie.

Do ciepłej – ale nie gorącej -masy dodawać po jednym jajku i energicznie ubijać na gładką masę.

Z gotowej masy, za pomocą szprycy, lub zwykłą łyżką, uformować okrągłe ciastka. Piec w temperaturze około 220-240 stopni przez 20-25 minut. Podczas pieczenia nie obniżać temperatury ani nie otwierać piekarnika, gdyż ptysie opadną.

Śmietaną ubić na sztywno. Można ją do smaku dosłodzić cukrem lub cukrem waniliowym.

Wystudzone ptysie przekroić na pół i napełnić bitą śmietaną. Przykryć wierzchnią częścią ptysia i obsypać cukrem pudrem.

Należy pamiętać, że ptyś musi się całkowicie upiec i wyschnąć w środku, aby nam nie opadł. Z tego przepisu, jednak nie zdarzyło się, aby nie wyszło. Mają tylko jedną wadę – znikają zaraz po napełnieniu ich śmietaną 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s