Ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw

dnia

Jesteśmy społeczeństwem mięsożerców. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez kawałka mięsa. Tak, sam również należę do takich osób. Jednak nie zmienia to faktu, że często staram się włączać w swój jadłospis ryby. Nie oszukujmy się. Ryby to źródło wysoko przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, jak również tak ważnych składników odżywczych jak jod, selen czy wapń.

Miruna z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw

Obiad z rybą, to nie musi być tylko ryba gotowana, czy smażona w panierce. Wszechstronność jej zastosowań ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Jednym z pomysłów, którym chciałbym się podzielić jest ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw. Plusem jest szybkość przygotowania i fantastyczny smak.

Składniki:

4 filety rybne (polecam tilapię lub mirunę)
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
szczypta otartej skórki z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
1 łyżka oleju
200g makaronu
50g masła
ulubione warzywa

Przygotowanie:

Z sosu sojowego, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, szczypty soli, pieprzu, cukru, 1 ząbka czosnku oraz oleju przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru i powstania gęstej, jednolitej emulsji.

W tak przygotowaną marynatę wkładamy filety z ryby. Marynujemy w chłodnym miejscu przez około 20-30 minut.

Marynowanie ryb trwa bardzo krótko. Ze względu na swoją delikatność mięso ryb bardzo szybko przejmuje smak marynaty, dlatego kilkanaście minut w zalewie, w zupełności wystarcza.

Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy kilka kropel oleju lub oliwy. Zamarynowane filety kładziemy na bardzo rozgrzaną patelnię.

Takie rzeczy jak ryby, czy ostatnio często przeze mnie przygotowywane – ze względu na pracę – burgery, kładziemy zawsze na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Dzięki temu unikniemy przywierania mięsa do patelni oraz szybkie zamknięcie struktury mięsa, przez co wszystkie „soki” i smak pozostaną w środku.

Filety smażymy po półtorej minuty z każdej strony.

Usmażoną rybę przekładamy na folię aluminiową, możemy skropić resztą przygotowanej wcześniej marynaty. Zawijamy folię i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni.

W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie oraz przygotowujemy swoje ulubione warzywa.

Makaron odcedzamy, pozostawiając w garnku odrobinę wody. Wrzucamy do niego 50g masła i starte 2 ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i zostawiamy chwilkę na ogniu, aż masło się rozpuści i sos pokryje cały makaron.

Upieczoną rybę wykładamy na talerz i podajemy z makaronem oraz warzywami.

W mojej wersji powstał jeszcze sos czosnkowy. Jednak przepis na niego, zamieszczę innym razem 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s