Cannelloni pod beszamelem

Ta potrawa łączy miłośników makaronu z miłośnikami mięsa. Jako, że jestem pasjonatem jednego i drugiego, staram się, aby cannelloni gościło na moim stole co jakiś czas. Pomysłów na farsz jest wiele. Mięso mielone, szpinak z fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami.

Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem.

Canneloni pod beszamelem

Składniki:

Farsz:

500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
400g pomidorów (mogą być z puszki lub mały słoiczek przecieru pomidorowego)
10 rurek cannelloni
sól, pieprz
ser żółty
kilka łyżek oliwy lub oleju
oregano

Beszamel:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
ok. 350ml mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy lub oleju i podsmażamy na niej mięso. Smażymy je tak długo, aż zbrązowieje.

Cebulę, czosnek i selera naciowego drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Podsmażamy przez kilka minut dodając szczyptę soli.

Do podsmażonego mięsa i warzyw dodajemy pomidory oraz łyżeczkę cukru. Doprawiamy pieprzem i oregano. Całość dusimy, aż nadmiar wody odparuje i farsz zgęstnieje. Dopiero teraz doprawiamy solą. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy, a gdy składniki się połączą dolewamy powoli mleko, cały czas intensywnie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy jeszcze mleka. Gotowy beszamel doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Rurki cannelloni faszerujemy mięsem i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej połową sosu beszamelowego. Gotowe cannelloni polewamy resztą beszamelu.

Całość zapiekamy w temperaturze około 185 stopni przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do około 150 stopni, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s