Bananowiec

dnia

W restauracji, w której pracuję, codziennie pojawia się świeże ciasto. Czasami jest tylko kilka minut, aby szybko „zakręcić” jakieś ciasto, które będzie można wydać na salę razem z obiadem.

Dzisiaj, widząc, że pod ręką mam banany mój wybór padł na bananowca.

Szybkie i bardzo tanie ciasto, o fantastycznym smaku i zapachu banana. Samo wyrobienie ciasta zajmuje niewiele ponad 5 minut. Jeśli ktoś nie ma pomysłu na szybki deser – gorąco polecam 😉

bananowiec2.jpg

Składniki:

3 banany
3 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru
Półtorej szklanki mąki
Cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Banany kroimy w kawałki. Dodajemy jogurt naturalny, cukier, cukier waniliowy, olej i blendujemy na papkę.

Jeśli nie mamy w domu blendera, możemy rozgnieść banany widelcem lub „potraktować” je praską do puree.

Do masy dodajemy olej, jajka i mieszamy, aż składniki się połączą.

Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy chwilę.

Całość przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 45-50 minut.

Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Reklamy

4 Komentarze Dodaj własny

  1. kamila pisze:

    Robiłam wszystko jak w przepisie a ciasto się nie upieklo wogole w środku nawet nie urósł. Dlaczego?

    Polubienie

  2. kamila pisze:

    Witam mam pytanie bo piekłam ten placek robiłam wszystko jak w przepisie i mi nie wyszło wogole nie urósł z wierzchu się spieklo a w środku surowe. Dlaczego?

    Polubienie

    1. JacobTastes pisze:

      Hmm… robiłem go ponownie, na zamówienia, i wyszedł jak poprzednio… piekarnik nagrzany przed włożeniem ciasta? Masz termoobieg? Jeśli tak, to spróbuj zmniejszyć temperature do 160-165 i potrzymaj ciasto nieco dłużej w piecu. Ewentualnie zmniejsz ilość jogurtu naturalnego i oleju… Musiałbym przesledzić krok po kroku…

      Polubienie

      1. kamila pisze:

        Trzymałam dłużej niż pisało i nic. Robiłam tak:pokroilam banany dodałam cukier jogurt i zblendowalam potem dałam Jajka olej wymieszalam do połączenia skl. Następnie mąkę i proszek znów wymieszalam.przelałem do blachy i włożyła do piekarnika

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s