Jabłecznik francuski

dnia

Jabłeczników jest zapewne tyle, ile ludzi na świecie. Każdy ma swój przepis, ten najlepszy, który zawsze się udaje. Szarlotka na kruchym spodzie, biszkoptowe z musem jabłkowym. Każda z tych wersji jest smaczna i idealnie pasuje na deser.

Jednym z jabłeczników, którym chciałem się dzisiaj podzielić i który zrobił małą furorę wśród klientów jest jabłecznik francuski. Dlaczego francuski? Albowiem wymyślił go szef kuchni David Lebovitz, od lat mieszkający we Francji i dbający o podniebienia paryżan.

Jabłecznik ten jest bardzo szybki, mięciutki i naprawdę smaczny. Do tego, co najważniejsze, nie należy do drogich ciast.

Jabłecznik francuski 3

 

Składniki:

4 jabłka
200g masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
płatki migdałów
cukier do posypania

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystygnięcia.

W misce ubić na sztywną masę jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej i wymieszać. Wlać ostudzone, roztopione masło i wymieszać.

Do masy dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąki blaszki. Posypać płatkami migdałów i cukrem.

Piec około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s