Ciasto marchewkowe

dnia

Marchewka nie musi być tylko składnikiem lub dodatkiem do obiadu. Już w średniowieczu stosowaną ją do wypieków. Ponieważ cukier był wówczas bardzo drogi, do słodzenia wypieków używano właśnie marchwi, w której zawartość cukru jest o wiele większa, niż w innych warzywach.

Renesans ciasta marchewkowego nastąpił w połowie XX wieku, w Wielkiej Brytanii na skutek racjonowania żywności w czasie II Wojny Światowej. Fala emigracji przeniosła ten popularny deser na teren USA. Jako niezwykle smaczne i tanie ciasto stało się szybko ulubionym deserem anglosaskim a organizacja Food Network uznała ten deser za jedno z pięciu najpopularniejszych ciast.

W każdym kraju, w jakim to ciasto się wypieka przepisy się nieco różnią. W Polsce popularna jest wersja „piernikowa” z dodatkiem przypraw korzennych i właśnie taką wersję chciałem dzisiaj zaprezentować.

Ciasto marchewkowe.jpg

Składniki:

1 szklanka drobno startej marchwi
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamony
1/2 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki kakao
szczypta soli
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Jajka miksujemy z olejem i cukrem. Masę wlewamy do startej marchwi.

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawami oraz solą. Wsypujemy do masy z marchwią i dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko natłuszczoną i obsypaną mąką.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40 minut – aż do suchego patyczka 😉

Aby urozmaicić konsystencję ciasta możemy do surowej masy dołożyć rodzynki, wiórki kokosowe lub orzechy.

Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s