Cordon bleu

dnia

Cordon bleu, zwany również filetem szwajcarskim można uznać za ulepszoną wersję zwykłego sznycla. I choć zazwyczaj robiony jest z cielęciny, to w naszych domach bywa bardzo często robiony z fileta z piersi kurczaka.

Ot, filozofia praktycznie żadna – bo faszerowany szynką i serem – ale smak… A smak jak wiemy, w kuchni jest najważniejszy 😉

Cordon-bleu

Składniki:

1 filet z kurczaka
2 plastry szynki
2 plastry sera żółtego
1 jajko
2 łyżki mleka
bułka tarta
mąka
sól
pieprz

Przygotowanie:

Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół. Rozbijamy cienko. Opruszamy solą i pieprzem.

Na rozbity i doprawiony filet nakładamy szynkę i ser żółty.

Całość składamy jak kieszonkę. Panierujemy w mące, jajku wymieszanym z mlekiem i bułce tartej.

Smażymy w głębokim tłuszczu, na średnim ogniu, aż do uzyskania złocistego koloru.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s