Ciasto czekoladowe

dnia

Kofeina, teobromina, anandamid, fenyloetyloamina. To substancje psychoaktywne występujące w czekoladzie. To dzięki nim, a może raczej, to z ich powodu czekolada jest uzależniająca a jedzenie jej daje uczucie szczęścia.

Lubimy ją w każdej postaci. Kostek z tabliczki, w formie pitnej czy w cieście. A właśnie dzisiaj chciałem przedstawić fajny pomysł na wykorzystanie tabliczki gorzkiej czekolady. Polecam wszystkim amatorom ciast – a w szczególności czekoladowym łasuchom.

 

Ciasto czekoladowe.jpg

Składniki:

100g masła
100g gorzkiej czekolady
150ml mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:

Masło kroimy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Do roztopionego masła wkładamy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.

Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę.

Do czekolady dodajemy mleko, dokładnie mieszamy i łączymy z masą jajeczną.

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajeczno czekoladowej i delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy około 40 minut w 175 stopniach.

Reklamy

2 Komentarze Dodaj własny

  1. ewela pisze:

    a polewę jak Pani zrobiła?

    Polubienie

    1. JacobTastes pisze:

      Pan 😉 To tak dla poprawności 😉 Polewa to tabliczka czekolady + łyżka masła. Rozpuścić w kąpieli wodnej 😉 Ot 😉

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s