Brownie z białą czekoladą i orzechami

dnia

O czekoladzie i ciastach czekoladowych była już mowa. Jednak nie sposób nie wspomnieć o niekwestionowanym królu ciast czekoladowych. Mowa rzecz jasna o brownie.

Niezbyt wysokie, bardzo słodkie ciasto, z lekko ciągnącym się miękiszem. Bardzo szybkie do zrobienia. A zrobione dzień wcześniej i schowane do lodówki następnego dnia fantastycznie się ciągnie.

Przepisów na brownie jest wiele i zapewne każdy ma swój. Moja wersja dodatkowo zawiera białą czekoladę i orzechy. I musiała być całkiem niezła, skoro błyskawicznie zniknęła z talerzy klientów 😉

Brownie2.jpg

Składniki:

100g gorzkiej czekolady
50g białej czekolady
150g 
4 jajka
200g brązowego cukru
100g cukru kryształu
200g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy pokrojone masło. W rozpuszczonym maśle roztapiamy tabliczkę gorzkiej czekolady.

Do miski wbijamy jaja, dodajemy oba rodzaje cukru, szczyptę soli i ubijamy na jasną i sztywną masę.

Do obitych jaj dodajemy masę czekoladową, mieszając powoli szpatułką.

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy do ciasta czekoladowego i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Do masy dodajemy posiekaną białą czekoladę oraz posiekane orzechy.

Całość przelewamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 40 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s