Wątróbka drobiowa z pomarańczą i jabłkami

dnia

Podroby to chyba jedna z najmniej docenianych rzeczy w gastronomii. Przynajmniej tej domowej. Znam mało osób lubiących wątróbkę. Jeszcze mniej lubiących nerki, płucka, ozory. Ci, którzy nie lubią tłumaczą się smakiem albo brakiem pomysły jak to w ogóle zrobić. A tak naprawdę, przygotowanie dobrej, nieco innej wątróbki, wcale nie jest takie trudne.

Dzisiaj polecam wątróbkę drobiową z pomarańczą i jabłkami. Połączenie tego charakterystycznego w smaku mięsa i owoców to naprawdę niezapomniane wrażenie.

Wątróbka duszona w soku pomarańczowym z cebulą i buraczkami

Składniki:

500g wątróbki drobiowej
1 duże jabłko
1 duża cebula
1 pomarańcza
200ml soku pomarańczowego
sól
pieprz
mąka

Przygotowanie:

Wątróbkę dokładnie oczyszczamy. Obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Podsmażamy około 2-3 minut z każdej ze stron.

Obraną cebulę drobno kroimy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Całość wrzucamy na patelnię z wątróbką, doprawiamy solą, pieprzem, podlewamy sokiem pomarańczowym i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę pomarańczę.

Najlepiej smakuje podana z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s