Kwaśnica

dnia

Sycąca, rozgrzewająca, o dość specyficznym i niezwykle kwaśnym smaku. Tak można opisać tradycyjną góralską zupę, jaką jest kwaśnica. Duża ilość kiszonej kapusty i kwasu z kapusty wpływa na jej smak. W przeciwieństwie, do dość często goszczącego na naszych stołach kapuśniaku, do kwaśnicy nie używamy żadnych innych warzyw za wyjątkiem ziemniaków.

Tradycyjnie do jej przygotowania używa się wywaru sporządzonego na wędzonych żeberkach. Poprzez kuchni węgierskiej w niektórych rejonach przygotowuje się ją na wywarze z ryb. Ja jednak dzisiaj pozostanę wierny tradycji,tylko lekko ją modyfikując.

12888612_1136427576389947_8378477287414316244_o.jpg

Składniki:

500g żeber wędzonych
500g kapusty kiszonej
300ml kwasu z kiszenia kapusty
3 duże ziemniaki
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz

Przygotowanie:

Żebra dzielimy na mniejsze porcje i zalewamy ok. 1 litrem wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy żeberka zmiękną dodajemy niepokrojoną kapustę kiszoną.

Kapusta kiszona a kapusta kwaszona… w sklepowych wiaderkach czy paczkach bardzo często mamy do czynienia z kapustą kwaszoną. Jaka jest różnica pomiędzy nią a kiszoną? Kapusta kiszona ulega zakwaszeniu poprzez naturalny proces fermentacji. Natomiast kapusta kwaszona swój kwaśny smak zawdzięcza dodatkowi kwasu octowego. Na pytanie jaką wybrać, odpowiadam: kiszoną!

Do podgotowanych żeberek i kapusty dodajemy sok z kiszenia kapusty, aby osiągnąć dość kwaśny smak.

Ziemniaki kroimy na talarki. Smażymy je w głębokim tłuszczu, aż do osiągnięcia brązowego koloru.

Na talerz wykładamy kwaśnicę, na niej układamy żeberka a całość posypujemy talarkami z ziemniaka.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s