Sałatka Cezar

Sałatka Cezar to chyba jednak z najbardziej popularnych sałatek. Obecna praktycznie
w każdej restauracji, szybka i łatwa do zrobienia w domu i przede wszystkim smaczna.

Istnieje kilka historii, które starają się wytłumaczyć genezę powstania tej sałatki. Ta najbardziej popularna opowiada o Caesarze Cardinim, który poniekąd zmuszony został do jej zrobienia, nie mając żadnych innych składników w swojej restauracji. Sałata rzymska, grzanki i parmezan – tak oto w 1942 roku powstała najbardziej znana na świecie sałatka.

12968528_980829995344348_228211657_n

Wariacji na jej temat jej bardzo dużo. Cezar z kurczakiem, z grillowanym łososiem, czy nawet z krewetkami. Ja również postanowiłem zrobić swoją wersję bazując na dwóch podstawowych składnikach – sałacie i parmezanie.

A ponieważ na zewnątrz coraz cieplej i czasami chciałoby się zjeść coś lekkiego i innego niż kotlet czy inne smażone lub gotowane danie, dlatego ta propozycja jest idealna na lekką ale pożywną kolację.

12968615_980829905344357_633424866_n

Składniki (na dwie osoby):

Mix sałat
2 jajka
200g fileta z kurczaka
Kilka pomidorków koktailowych
100g makaronu razowego
1 ogórek małosolny
1 gruszka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka majonezu
Kilka kropel sosu słodkiego chilli
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu sojowego
Parmezan

Przygotowanie:

Z sosu sojowego oraz oleju przygotowujemy marynatę. Moczymy w niej filet z kurczaka przez około 20-25 minut.

Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu lekko rozbijamy skorupkę i trzymamy jajka w zimnej wodzie.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą.

Na talerzu układamy mix sałat.

Zamiast mixu możemy użyć rzecz jasna swojego ulubionego rodzaju sałaty – rzymskiej, lodowej. Ja użyłem mixu, w skład którego wchodziła sałata rzymska, czerwona, rukola, roszponka i świeży szpinak.

Na sałacie układamy pokrojone na cztery części jajko, przekrojone na pół pomidorki koktailowe oraz cienko pokrojoną gruszkę.

Filet z kurczaka kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grillujemy do zrumienia. Kroimy w cienkie plastry i układamy na sałacie.

Posypujemy ugotowanym makaronem razowym i polewamy sosem przygotowanym
z jogurtu, musztardy, majonezu i sosu chilli.

Całość dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu oraz ulubioną kompozycję ziaren jak np. sezamem, orzechem włoskim, pestkami dyni i słonecznika.

Reklamy

3 Komentarze Dodaj własny

  1. Izolda pisze:

    Grilujemy do zrozumienia. Taaakkk!

    Polubienie

    1. JacobTastes pisze:

      Dzięki za zwrócenie uwagi 😉 Niestety pisane z telefonu, który jak na złość poprawia niektóre wyrazy, myśląc, że wie lepiej 😉

      Polubienie

  2. Matiyas pisze:

    czekam na świeże owoce 😉

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s