Ciasto biszkoptowe, to rodzaj ciasta, który bardzo wielu ludziom sprawia wielkie problemy. Bardzo często ten rodzaj ciasta wykorzystywany jest jako rant do tortów, spód pod jabłecznik.
W przypadku rolady jednak, nie musimy się martwić o to, czy biszkopt wyrośnie, czy da się przekroić. Moim zdaniem jest to chyba jedno z najprostszych ciast, niezwykle szybkich do zrobienia, gdyż czas pieczenia nie przekracza 20 minut, szybko stygnie i zawinąć w nie można dosłownie wszystko. Od nadzień z kremem na bazie bitej śmietany, aż po bardziej wytrawne wersje np. z ricottą i wędzonym łososiem.
Jeśli więc szukacie pomysłu na szybie, zawsze się udające i smaczne ciasto, polecam roladę biszkoptową.
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
3 łyżki wody
500ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
kilka truskawek
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i łyżce mąki. Gdy składniki się połączą dodać kolejne jajko, cukier i łyżkę mąki.
Pod sam koniec wsypać kakao i miksując dolewać wodę. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 175 stopni.
Ciepły biszkopt zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystygnięcia.
Kremówkę obić z cukrem pudrem. Rozwinąć biszkopt i rozsmarować na nim bitą śmietanę. Na śmietanie ułożyć truskawki. Zawinąć.
Udekorować cukrem pudrem i kawałkami truskawek.
mmm.. chodzi za mną od dłuższego czasu taka rolada 🙂 pysznie wygląda 🙂
PolubieniePolubienie
Równie pysznie smakuje 🙂
PolubieniePolubienie