Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami

dnia

Ciasto biszkoptowe, to rodzaj ciasta, który bardzo wielu ludziom sprawia wielkie problemy. Bardzo często ten rodzaj ciasta wykorzystywany jest jako rant do tortów, spód pod jabłecznik.

W przypadku rolady jednak, nie musimy się martwić o to, czy biszkopt wyrośnie, czy da się przekroić. Moim zdaniem jest to chyba jedno z najprostszych ciast, niezwykle szybkich do zrobienia, gdyż czas pieczenia nie przekracza 20 minut, szybko stygnie i zawinąć w nie można dosłownie wszystko. Od nadzień z kremem na bazie bitej śmietany, aż po bardziej wytrawne wersje np. z ricottą i wędzonym łososiem.

Jeśli więc szukacie pomysłu na szybie, zawsze się udające i smaczne ciasto, polecam roladę biszkoptową.

20160415_153918

Składniki:

5 jajek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
3 łyżki wody
500ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
kilka truskawek

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i łyżce mąki. Gdy składniki się połączą dodać kolejne jajko, cukier i łyżkę mąki.

Pod sam koniec wsypać kakao i miksując dolewać wodę. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w temperaturze 175 stopni.

Ciepły biszkopt zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystygnięcia.

Kremówkę obić z cukrem pudrem. Rozwinąć biszkopt i rozsmarować na nim bitą śmietanę. Na śmietanie ułożyć truskawki. Zawinąć.

Udekorować cukrem pudrem i kawałkami truskawek.

2 Komentarze Dodaj własny

  1. Ania pisze:

    mmm.. chodzi za mną od dłuższego czasu taka rolada 🙂 pysznie wygląda 🙂

    Polubienie

    1. JacobTastes pisze:

      Równie pysznie smakuje 🙂

      Polubienie

Dodaj komentarz