Ciasto cytrynowo-jagodowe

Jakoś tak się przyjęło, że w ramach jakichkolwiek uroczystości rodzinnych moim prezentem dla solenizanta, jubilata czy dla osoby, wokół której tworzy się to całe „zamieszanie” jest tort. Tutaj warto jednak zwrócić uwagę, że nie zawsze chodzi o ten tradycyjny, na biszkopcie, przełożonymi kilkoma warstwami super kremu i mega dekoracjami na wierzchu.

Obchody imienin taty wypadły akurat w jeden z niewielu moich dni wolny. Po przyjściu z pracy szukałem jakiejś inspiracji na fajne ciasto. Na coś, co na pewno mu zasmakuje. Pamiętałem jak zajadał się babeczkami cytrynowymi, które kiedyś robiłem. Dlatego więc, to właśnie ciasto cytrynowe postanowiłem wziąć na bazę „tortu”.

A krem… powstał z tego, co  było pod ręką. Przypominam, iż po ponad 12 godzinach pracy w kuchni nie zrobiłem absolutnie żadnych zakupów. W zamrażarce znalazłem jednak jagody i już pomysł był gotowy. Tak powstało ciasto-tort cytrynowo-jagodowe.

Fajne połączenie smaków, lekko orzeźwiające i trochę inne od tradycyjnych słodkich tortów robionych do tej pory.

13077260_991440357616645_2003674125_n

Składniki:

Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe:
200g masła
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna

Krem:
1 szklanka jagód
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
100ml mleka
100g masła

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier waniliowy, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli i startą skórkę z cytryny. Całość obić mikserem na puszystą masę.

Do ubitej masy dodać sok wyciśnięty z cytryny i ciągle miksując dolewać roztopione masło.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą z żółtek.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu dosypać 1/4 szklanki cukru i ubijać, aż cukier się rozpuści.

Gotową pianę delikatnie i dokładnie wymieszać ją z masą ciasta. Całość przelać do tortownicy o średnicy ok. 21cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec do tzw. „suchego patyka” – powinno wystarczyć około 35 minut.

Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe jest ciastem uniwersalnym. Przynajmniej u mnie. Służy nie tylko jako zwykły placek posypany owocami, przełożony po upieczeniu dżemem czy kremem, ale również stanowi idealną alternatywę dla biszkoptowych rantów i równie fajnie sprawdza się jako ciasto do puszystych babeczek.

Jagody przesypać do rondelka i zasypać cukrem. Gotować kilka minut, aż cukier się rozpuści w powstałym soku.

Budyń rozrobić w około 100ml mleka i wlać do jagód. Zagotować ciągle mieszając. Gotową sztywną masę zdjąć z ognia i wystudzić.

100g masła zmiksować, aż będzie puszyste. Dodawać po łyżce masy jagodowej i ubijać na jednolitą masę.

Gotowym kremem przełożyć wystudzone, przecięte na pół ciasto cytrynowe. Udekorować lukrem (można zabarwić go odrobiną soku z jagód), kilkoma jagodami, płatkami migdałów.

Aby ciasto było bardziej wilgotne, można nasączyć je przed przełożeniem kremem ponczem zrobionym z soku z jednej całej cytryny, 3 łyżek cukru i kilku łyżek wody.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s