Sernik śmietankowy

dnia

Jak wspomniałem z jednym ze wcześniejszych postów (właśnie w tym),  sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Chciało by się powiedzieć, że to typowe polskie ciasto, które bardzo często gości w naszych domach, bez względu na okazję, lub jej brak.

Jednak, czy aby na pewno sernik to polskie ciasto? Mimo, iż bardzo w Polsce popularny, to jednak jego korzenie sięgają już starożytnej Grecji. W jednej z pierwszych książek kucharskich autorstwa greckiego filozofa Aegimusa można było znaleźć przepis na ciasto na bazie twarogu pieczone zwycięzcom igrzysk olimpijskich.

W starożytnym Rzymie z kolei Marek Porcjusz Katon opisywał, aby 2 kg sera utrzeć w moździerzu, wymieszać z funtem mąki pszennej i jajkiem i piec na rozgrzanym kamieniu.

Ekspansja terytorialna Włochów sprawiła, że ludność podbitych krajów przejmowała nawyki kulinarne swoich najeźdźców. W ten właśnie sposób Europa poznała sernik, a każdy z krajów wypracował sobie własną recepturę jego pieczenia.

Do Polski ciasto to przywędrowało za sprawą Jana III Sobieskiego, który po powrocie z Bitwy pod Wiedniem przekazał przepis na sernik, który być może właśnie z tego powodu, nazwany został sernikiem wiedeńskim.

I tak o to sernik podbił serca i podniebienia Polaków. Bez spodu, na kruchym spodzie, z kruszonką, lukrem, migdałami, czekoladą. Przepisów wiele. Ja zachęcam dzisiaj to spróbowania niezwykle smacznego sernika śmietankowego. Bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo szybko jedzony 🙂

13128930_996594190434595_331978450_o

Składniki:

1kg twarogu
6 jaj
1 szklanka cukru
500ml śmietanki kremówki
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
garść rodzynek

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier waniliowy oraz 3/4 szklanki cukru. Żółtka ubić na puszystą masę.

Gdy cukier się rozpuści dodawać do masy po łyżce zmielonego twarogu i śmietanką. Całość miksować na szybkich obrotach, aż do wyczerpania twarogu i śmietanki.

Do masy dodać budyń waniliowy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę zmiksować z 1/4 szklanki cukru i połączyć z masą serową. Dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.

Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez około 40 minut.

 

Reklamy

2 Komentarze Dodaj własny

  1. Marzena pisze:

    Wspaniały serniczek 🙂

    Polubienie

    1. JacobTastes pisze:

      Oj tak. I niezwykle pyszny 🙂
      Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny. Zazdroszczę warsztatów z Sebastianem 😉

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s