Murzynek z polewą kakaową

dnia

Od zawsze zastanawiała mnie etymologia nazw ciast. Dlaczego karpatka to karpatka, Fale Dunaju to Fale Dunaju czy w końcu skąd nazwa murzynek? Dobra… z tą karpatką, to jeszcze idzie jakoś wytłumaczyć. A murzynek… no bo to ciemne takie, więc może właśnie dlatego 😉

Trudniejsza rzecz, to odpowiedź na pytanie skąd tak naprawdę się wziął. Rodowodu można szukać wśród pierników. Ciasto podobne, a być może w wyniku braku miodu i przypraw korzennych powstała jego „uboższa” wersja. A może była to prostsza wariacja na temat ciasta czekoladowego? Chociaż… konsystencja nieco inna, przygotowanie trochę też.

Gdzie by jednak nie patrzeć, wniosek pozostaje jeden. Szybkie w przygotowaniu, wilgotne i niezwykle smaczne. Dlatego z czystym sumieniem polecam 😉

13313483_1012759142151433_1662506092_o

Składniki:

120ml mleka
200g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
4 łyżki kakao
2 szklanki mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
sól

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy mleko. Rozpuszczamy w nim masło, cukier, cukier waniliowy oraz kakao.

Gdy masa ostygnie dodajemy do niej 4 żółtka i dokładnie mieszamy. Odlewamy około pół szklanki masy – posłuży nam jako polewa.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na gładką masę. Łączymy delikatnie z ubitą pianę i przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut – aż do suchego patyczka.

Upieczone i ostudzone ciasto oblewamy polewą.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s