Truskawkowiec

dnia

O tym, że jestem fanem wszelkiego rodzaju słodkości mówić nie muszę. Kawałek czegoś słodkiego po prostu musi pojawić się do popołudniowej kawy. Przyznam jednak, że kiedy temperatura za oknem nas nie rozpieszcza – a właśnie weszliśmy w sezon letni – nie zawsze mam ochotę na to, aby coś piec, a potem studzić na szybko, aby było co zjeść do kawy.

W takich sytuacjach ratuję się najprostszym z ciast – sernikiem na zimno. Tym razem jednak chciałem zrobić coś innego. Wykorzystać zalegające w domu truskawki, zrobić z nich coś lekkiego i orzeźwiającego. I tak powstał pomysł na truskawkowca. Pewnie ktoś kiedyś wpadł na podobny pomysł. Dajcie mi jednak chwilę do dumy, że to ja na to wpadłem 😉

Ciasto ma tylko jedną wadę – najlepsze jest, jak postoi przez noc w lodówce 😉

13389133_1016549911772356_776142950_o

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Masa truskawkowa:
350g truskawek
2 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
100ml wody

Masa waniliowa:
3 jajka
3 łyżki cukru
400g serka waniliowego
3 łyżeczki żelatyny

Wierzch:
800g truskawek
1 galaretka owocowa
300ml wody

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodawać po jednym żółtku i po łyżce wymieszanej mąki ziemniaczanej z mąką pszenną oraz po łyżecce cukru. Dokładnie wymieszać mikserem. Dodać kolejne żółtko, łyżkę mąki i cukru i tak, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Gotową masę wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 15-20 minut. Biszkopt jest gotowy, kiedy jego brzegi odchodzą od krawędzi. Gotowy biszkopt zrzucam wraz z blaszką z wysokości około 30 cm na podłogę i odstawiam do wystygnięcia.

Truskawki lekko zmiksować, tak aby pozostały kawałeczki owoców. Wymieszać z cukrem. W 100ml wody rozrabić galaretkę truskawkową i wymieszać z truskawkami. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać 3 łyżki cukru  i dokładnie ubić, aż masa będzie jasna i puszysta i cukier się dokładnie rozpuści. Do żółtek dodać serek waniliowy i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą waniliową. Wolnym strumieniem dolać rozrobioną żelatynę i dokładnie wymieszać.

Żelatynę przed rozrobieniem zawsze ostawiam do napęcznienia. Co to znaczy? Odmierzoną ilość żelatyny mieszam z niewielką ilością zimnej wody, tak aby powstała gęsta masa. Po kilku chwilach żelatyna spęcznieje. Rozpuszczam ją wówczas w kąpieli wodnej lub dodaje do szklanki odrobinę ciepłej wody i dokładnie mieszam, aż do rozpuszczenia żelatyny.

Na wystudzony biszkopt przełożyć masę truskawkową i równo rozsmarować. Odstawić do lodówki do stężenia. Na masę truskawkową wyłożyć masę waniliową. Ciasto udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką owocową.

Latem proponuję, aby galaretkę rozpuszczać w mniejszej ilości wody. Znacznie szybciej tężeje i nie robi nam niespodzianek;)

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. Jak wspomniałem na początku, najlepsze jest jak postoi całą noc w lodówce.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s