Tagliatelle z indykiem i szpinakiem

dnia

Makaron to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw, jak również może stanowić bazę do dania głównego.

Pierwsze wzmianki o makaronie sięgają Chin i pochodzą sprzed blisko 4 tysięcy lat. Jest to jednocześnie najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Legenda głosi, iż ten chiński wynalazek do Europy sprowadził Marco Polo. Ciężko jednak doszukiwać się w tym prawdy, bowiem ponad tysiąc lat przed narodzeniem tego weneckiego podróżnika rzymski lekarz Marcus Galenus wspomina o makaronie. Ponad 600 lat później, w roku 827 arabskie wojska pod dowództwem Asada ibn-al Furata, tuż po najechaniu wybrzeży Sycylii przygotowały sobie potrawę z nieznanego w Europie składnika jakim właśnie okazał się makaron.

Obecnie makaron stanowi jeden z podstawowych dodatków obiadowych, pomimo iż w Polsce spożywa się go jedynie około 5kg rocznie na osobę. Prym w jego spożyciu wiodą Włosi, którzy na głowę potrafią zjeść ponad 25kg rocznie. Może właśnie stąd wzięło się przeświadczenie, że makaron to włoski specyfik?

Skąd by jednak nie pochodził, to każdy zgodzi się z tym, że pomaga w wyczarowaniu cudów. Ja dzisiaj zapraszam do spróbowania szybkiego i smacznego tagliatelle z indykiem i szpinakiem.

12176108_889175174509831_998295295_o.jpg

Składniki:

150g makaronu tagliatelle
200g mięsa z indyka
400g świeżego szpinaku
300ml śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
sól
cukier
kilka kropel octu

Przygotowanie:

Mięso z indyka kroimy w średniej wielkości kawałki.

W tym przepisie użyłem dostępnego w moim sklepie tzw. gulaszowego z indyka. Można jednak wykorzystać zarówno filet z udźca czy piersi indyka, a nawet filet z kurczaka.

Sos sojowy, olej, kilka kropli octu, sporą szczyptę cukru mieszamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia składników. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie na odrobinie oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek. Umyty i pokrojony w większe kawałki szpinak wrzucamy do czosnku, oprószamy delikatnie solą i dusimy na wolnym ogniu, aż szpinak osiądzie. Gdy jego objętość się zmniejszy dolewamy śmietankę i dusimy na wolnym ogniu, aż śmietanka odparuje a sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą i pieprzem.

Zamarynowane mięso przekładamy na mocno rozgrzaną suchą patelnię i smażymy, aż do zrumienienia. Drób, w dodatku zamarynowany potrzebuje dosłownie kilku minut na patelni.

Ugotowany w lekko osolonej wodzie makaron odcedzamy i wykładamy na talerz. Oblewamy go sosem szpinakowym a na wierzch układamy usmażonego indyka. Całość możemy przyozdobić pestkami słonecznika.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s