Bajgle

dnia

Bajgle to jedno z najpopularniejszych rodzai pieczywa w Stanach Zjednoczonych. A smakołyk ten pochodzi z Polski. A dokładnie z Krakowa.

Pierwsze wzmianki a temat bajgli sięgają XVII wieku. Opisywane wówczas były jako prezent dawany kobiecie tuż po urodzeniu dziecka. Miały one przynieść szczęście zarówno nowo narodzonemu dziecku jak i matce, a ich okrągły kształt symbolizował niekończący się dobrobyt. Niektóre dokumenty datują początki bajgla na rok 1683. Po zwycięstwie nad wojskami tureckimi król Jan III Sobieski miał dostać bajgla jako prezent z Wiednia. Bez względu jednak na to, która wersja historii jest poprawna, to nie da się ukryć, że to polskie pieczywo podbiło serca i podniebienia amerykanów.

Aż do początku XX wieku receptura wyrabiania bajgli owiana była tajemnicą. Założona na Manhattanie przez żydowskich emigrantów fabryka bajgli pilnie strzegła receptury, a dostęp do niej mieli jedynie synowie założycieli tejże piekarni.

Dopiero w 1927 roku polski piekarz Harry Lender założył w Connecticut pierwszą poza Nowym Jorkiem piekarnie bajgli. Oferując je m.in w postaci mrożonej bardzo szybko wprowadził je do sklepów, co poskutkowało ogromnym wzrostem ich sprzedaży. Obecnie dwa największe „ośrodki” wypieku bajgli to Montreal i Nowy Jork. W tym drugim, są one tak popularne, że według plotki przecięcia podczas ich krojenia są najczęstszą przyczyną przyjęć na niedzielny ostry dyżur.

Nie sposób się w nich nie zakochać. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i miękkie w środku. Do tego stosunkowo proste do przygotowania.

13524179_1028821340545213_1276037213_o

Składniki (na 6 bajgli):

25g drożdży
3 łyżki cukru
150ml ciepłej wody
400g mąki
2 jajka
50g masła
szczypta soli

Przygotowanie:

Rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i wodę mieszamy, aż do rozpuszczenia się drożdży. Wsypujemy ok 100g mąki i dokładnie mieszamy powstały zaczyn. Powinien mieć on konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Gdy zaczyn podrośnie wbijamy do niego 2 całe jajka. Dosypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy roztopione masło. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki.  W przypadku, gdyby było zbyt lejące dosypujemy po odrobinie mąki.

Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około30 minut.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy rulon, którego oba końca łączymy  taki sposób, aby powstał okrąg. Bajgle ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia.

W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Wyrośnięte bajgle wrzucamy (najlepiej pojedynczo) na wrzątek i gotujemy przez około 2 minuty, obracając je co jakiś czas. Po wyłowieniu pozostawiamy je do wystygnięcia. Suche i wystudzone bajgle pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż nabiorą pożądanego koloru.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s