Pasta jajeczna

dnia

Spożycie jajek w Polsce sięga blisko 160 sztuk rocznie na jedną osobę. Liczą się tutaj jednak tylko te jajka jedzone w postaci gotowanych na twardo lub miękko, jajek w koszulce, sadzonych czy jajecznicy. Gdyby doliczyć wszystkie jajka zużyte do wypieku ciasta, panierek do popularnych w Polsce schabowych to ich liczba prawdopodobnie dobiła by do około 250 jajek rocznie.

Jajka są również idealną bazą do wszelkiego rodzaju past, które możemy wykorzystać do kanapek. I chociaż – powiedzmy sobie szczerze – do zrobienia pasty jajecznej nie jest potrzebny żaden przepis, to postanowiłem go jednak opublikować jako przepis bazowy, który możemy modyfikować i urozmaicać w zależności od podstaw, tworząc m.in. pastę z serem – idealną do zapiekania, pastę z oliwkami czy suszonymi pomidorami. Ogranicza nas jedynie nasza własna wyobraźnia.

13978283_1060253150735365_1141685959_o

Składniki:

6 jajek
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka słodkiej musztardy
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na twardo, tj. około 5 minut od zagotowania. Ugotowane jajka obijamy aby skorupka popękała i wkładamy do miski z zimną wodą.

Zima woda wniknie poprzez pęknięcia na skorupce, dzięki czemu znacznie szybciej i łatwiej je obierzemy.

Czy kiedykolwiek ugotowane przez Was jajko było w środku zielone? Dzieje się tak dlatego, ponieważ zawarte w jajku związki żelaza i siarka wchodzą w reakcję z żółtkiem i zabarwiają je na zielono. Poza nieestetycznym wyglądem nie ma to jednak żadnego wpływu na wartości odżywcze czy smak jajka.

Wystudzone jajka obieramy i rozgniatamy w misce widelcem. Można je również zmielić lub zblendować, jeśli chcemy uzyskać gładką masę. Do rozgniecionych jaj dodajemy majonez, musztardę, drobno posiekany szczypior i przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s