Krem z selera naciowego i pomidorów

dnia

Pierwsze wzmianki na temat zupy-krem pochodzą z początków XIX wieku. Wtedy jednak nazywane były puree, a ich receptura przywędrowała do nas z Francji. Niestety nie cieszyły się zbyt dużą popularnością. Głównie ze względu na żmudny proces przygotowania, który wymagał dokładnego przetarcia zupy, tak aby nie pozostał w niej żaden cały kawałek warzywa.

Dzisiaj dzięki mikserom i blenderom ich przygotowanie nie jest żadnym kłopotem i robi się je naprawdę bardzo szybko. Nie musimy również kroić warzyw w równą kostkę, gdyż całość i tam zblendujemy. W tym wpisie chciałbym przedstawić przepis na smaczny i ciekawy w smaku krem z selera naciowego i pomidorów.

14030843_1231173986915305_1282125550_n

Składniki:

2 cebule
2 ząbki czosnku
5 gałązek selera naciowego
1 mały seler
1 pietruszka
2 marchewki
1 duży ziemniak
4 duże pomidory
2 litry wody
sól
pieprz
1 łyżka miodu
cynamon

Przygotowanie:

Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, seler i pietruszkę. Całość podsmażamy, aż warzywa się lekko zarumienią. Dodajemy pokrojony seler naciowy, łyżkę miodu i zalewamy wodą. Całość gotujemy na małym ogniu około pół godziny.

Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania.

Gotową zupę blendujemy na krem i doprawiamy szczyptą cynamonu. Możemy podawać sam, z makaronem lub grzankami.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s