Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową


1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

Kuchnia tajska zdobywa w Europie coraz większą popularność. I chociaż i tak najbardziej znaną kuchnią azjatycką będzie kuchnia chińska, to kuchnia tajska dzięki oryginalnym walorom smakowym oraz dzięki o wiele luźniejszemu podejściu do gotowania zdobywa nasze serca.

Gdyby scharakteryzować ją jednym zdaniem, to śmiało można by było powiedzieć, iż została ukształtowana przez otaczające Tajlandię Chiny oraz Indie. I chociaż znacznie bliżej jej jednak do kuchni chińskiej, to w wielu daniach czujemy akcenty indyjskie, takie jakie mleko kokosowe, liście kafiru czy trawę cytrynową. I to właśnie dzięki temu połączeniu jest jedną z najbardziej aromatycznych kuchni świata.

Duży wpływ na jej obecny charakter i wykorzystywane składniki miały kraje zachodu, które już na przełomie XV i XVI wieku sprowadziły do Tajlandii pieprz – który jest jedną z ważniejszych przypraw – oraz wykorzystywane, aż po dziś dzień bakłażany, orzechy nerkowca, pomidory czy ananasa.

Jak napisałem wcześniej, kuchnię tajską charakteryzuje bardzo luźne podejście do gotowania. To od indywidualne stylu kucharza, ilości dodanych składników i wykorzystanych przypraw zależy smak danego dania. Dlatego nigdzie nie spotkamy dwóch identycznie smakujących potraw kuchni tajskiej.

Jako, że uwielbiam makaron oraz kuchnię tajską moją propozycją na dzisiaj jest bami, czyli makaron jajeczny z mięsem i warzywami. Ponieważ praktycznie całe dnie spędzam na pracy w restauracji, to po powrocie do domu mam ochotę na coś szybkiego ale jednocześnie smacznego. A ponieważ kuchnia tajska jest dosyć szybka w przygotowaniu, to wybór padł właśnie na nią.  Moja wersja jest lekko, powiedziałbym nawet, że przyjemnie pikantna, delikatnie słodka od soku pomarańczowego z wyczuwalnym aromatem imbiru i trawy cytrynowej. A podane proporcje wystarczą na nakarmienie 4 osób. Jako makaron w tej potrawie polecam użycie makaronu spaghetti Lubella. Bo jak mówią – 1000 pomysłów, jedna Lubella 😉 Danie polecam każdemu, bez względu na to, czy jest miłośnikiem smaków Azji czy też nie miał z nimi raczej do tej pory do czynienia. Nie licząc marynowania mięsa całość przygotujemy w 10 minut. Kto by przypuszczał, że tak szybkie danie może mieć aż takie bogactwo smaków 😉

14438862_1094886927271987_1745119840_o

Składniki:

200g makaronu spaghetii No 4 Lubella
1 filet z kurczaka
1 duża czerwona cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 marchew
1 gałązka trawy cytrynowej
1/2 cukinii
150ml soku pomarańczowego
1/4 łyżeczki cynamonu
ok. 1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
czosnek
cukier
olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia)

14374545_1094885600605453_1411664503_o

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego mieszamy z 50ml soku pomarańczowego, szczyptą soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz szczyptą imbiru. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i odkładamy do lodówki na około pół godziny.

Odrobinę oleju kokosowego lub zwykłego oleju roślinnego rozgrzewamy na patelni wraz ze szczyptą imbiru i kolendry. Pozostałe przyprawy mieszamy z resztą soku pomarańczowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy odsączonego z marynaty kurczaka. Smażymy do zrumienienia, mieszając co jakiś czas i uważając, aby nic się nie przypaliło. Trawę cytrynową miażdżymy, aby uwolnić jej aromat i bardzo drobno siekamy. Dodajemy ją na patelnię.

Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i smażymy około 2 minut mieszając co chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa – paprykę żółtą i czerwoną oraz cukinię. Smażymy przez chwilę, aby papryka nadal była chrupią.

Do kurczaka i warzyw dodajemy ugotowany, przecięty na pół makaron spaghetti No 4 Lubella. Dolewamy sok pomarańczowy z przyprawami, doprawiamy solą i podsmażamy, aż sok lekko odparuje.  Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy grubo posiekanym szczypiorem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s