Pączki

Pączek to jedno z najpopularniejszych ciastek na naszych stołach. Obojętne, czy przygotowujemy je sami w domu czy też zaopatrujemy się w cukierni szacuje się, że w sam Tłusty Czwartek w Polsce zjadanych jest ich ponad 100 milionów.

Chociaż pączek kojarzony jest z Polską, to przywędrował do naszego kraju najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu. Już wtedy hucznie świętowano ostatnie dni karnawału, a wśród potraw na stołach gościły pączki. Początkowo jednak przygotowywane były z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Smażone w gorącym smalcu stanowiły „zagryzkę” do mocnych alkoholi. Dopiero w XVI wieku pojawiły się wersje pączka przygotowywane na słodko, a jako o jednym z tradycyjnych deserów na dworze Augusta III pisał o pączkach Mikołaj Rej.

I chociaż pączki występują z wieloma nadzieniami – konfiturą różaną, marmoladą, owocami, adwokatem, to jednak według mnie, najlepszy pączek to ten posypany zaraz po usmażeniu cukrem pudrem.

Z podanej ilości składników wyszło mi 28 pączków. Wśród dużej ilości osób szybko zniknęły z półmisków 😉

14463656_1275229692509734_341970933_n

Składniki:

50g drożdży
750g mąki
200ml mleka
1 szklanka cukru
5 jajek

50ml wódki
200g masła
800-1000g smalcu
marmolada owocowa
cukier puder
cukier waniliowy
otarta skórka z cytryny

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z trzema łyżkami cukru i 200ml letniego mleka. Gdy drożdże i cukier się rozpuszczą dodajemy kilka łyżek mąki i mieszamy. Konsystencja zaczynu powinna przypominać gęstą śmietanę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny i wódką. Do masy wlewamy roztopione i ostudzone masło. Całość łączymy z wyrośniętym zaczynem. Dodajemy mąki i wyrabiamy ręką ciasto, które powinno mieć gęstą ale jednocześnie na tyle luźną konsystencję aby się nie rozlewało. Wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Ilość potrzebnej mąki zależy od jej typu i rodzaju. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i formujemy placek o grubości około 1-1,5cm. Szklanką wykrawamy pączki. Na środek każdego z nich kładziemy kawałek marmolady i zlepiamy dokładnie formując na kształt bułki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte pączki delikatnie spłaszczamy. W garnku roztapiamy smalec. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i wrzucamy pączki do smalcu. Smażymy tak długo, aż będą lekko brązowe z obu stron. Aby upewnić się, że są w środku usmażone możemy przekłuć je patyczkiem i sprawdzić, czy nie przylepia się do niego ciasto. Gorące pączki posypujemy cukrem pudrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s