Sernik nowojorski

dnia

Sernik pojawia się u mnie na blogu po raz trzeci. Najpierw masa serowa zawitała w seromaku, a cała historia sernika opisana została we wpisie o serniku śmietankowym. Sernik nowojorski „chodził” za mną natomiast zdecydowanie dłuższy czas. Dzięki globalnemu zasięgowi internetu udało mi się nawiązać kontakt z pewnym cukiernikiem mieszkającym i pracującym w jednej z nowojorskich kawiarni i dokładnie doprecyzować przepis na ten podobno najlepszy sernik na świecie.

I uwaga! Cofam wyraz „podobno” z poprzedniego akapitu! Sernik nowojorski od dzisiaj uważam, za swój ulubiony sernik. I pomimo, iż nie wytrzymał  całej nocy w lodówce (no bo nie byłbym sobą, gdybym go wcześniej nie skubnął) to i tak był przepyszny.

Cała magia sernika nowojorskiego, tego prawdziwego, tkwi w serkach Philadelphia. Magia jednak magią, ponieważ cena Philadelphi sprowadza nas lekko na ziemię. Dlatego postanowiłem wykorzystać zwykły, tłusty twaróg. Trzeba jednak zdać sobie sprawę z tego, że zachowuje się on zupełnie inaczej niż serek Philadephia. Ten prawdziwy zawiera bowiem ok. 20% tłuszczu w swojej masie. To podobnie jak z mascarpone przy robieniu tiramisu. Wysokotłuszczowy ser sprawia, że masa podczas ubijania emulguje i staje się gęsta. Ser o niskiej zawartości tłuszczu zrobi się… płynny. Dlatego więc, jeśli do sernika nowojorskiego użyjemy tłustego twarogu (a ten zawiera około 8% tłuszczu) to potrzebujemy jeszcze czegoś, co nam podczas pieczenia całą masę zestali. W wyniku konsultacji na trasie Bydgoszcz-Nowy Jork przedstawiam przepis na udany, smaczny, nie za słodki, jednym słowem rewelacyjny sernik nowojorski z tłustego twarogu.

14469185_1276926535673383_1236032751_n

Składniki:

200g herbatników
150g masła
900g tłustego twarogu
1 szklanka cukru
5 całych jajek
3 żółtka
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
500ml śmietany 18%
cukier waniliowy

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wyrabiamy na w miarę jednolitą masę i wykładamy nią dno natłuszczonej tortownicy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut. Po upieczeniu studzimy.

Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie.

Możemy również użyć twarogu w wiaderku. Upewnijmy się jednak najpierw, że w swoim składzie zawiera on jedynie twaróg a nie dodatki jak skrobia, guma guar czy stabilizatory.

Do twarogu dodajemy 250ml kwaśnej śmietany oraz skórkę z cytryny i miksujemy na średnich obrotach. Następnie dodajemy rozkłócone jajka wraz z trzema żółtkami oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz pszenną i ziemniaczaną. Całość ubijamy krótko, tylko tyle aby rozpuściła się większość cukru. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Zbyt długie ubijanie napowietrzy masę, co spowoduje, iż sernik urośnie i opadnie zaraz po upieczeniu.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na dni pieca wstawiamy blaszkę napełnioną gorącą wodą.

Na wystudzony spód z herbatników wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do drugiej, większej. Przerwę pomiędzy nimi zalewamy gorącą wodą. Sernik pieczemy w takiej kąpieli wodnej przez około 80 minut.

W trakcie pieczenia możemy przykryć sernik folią aluminiową, jeśli jego góra zaczyna się przypiekać.

250ml kwaśnej śmietany mieszamy z dwoma łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny. Całość wylewamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze przez około 10 minut.

Upieczony sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na około 6 godzin, a najlepiej na całą noc 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s