Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to chyba jedna z najpopularniejszych zup na jesiennym stole. Nic dziwnego skoro jesień to ewidentnie sezon na grzyby. Jeden z pierwszych przepisów na zupę grzybową pojawił się w połowie XIX wieku w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów”.

W wielu domach zupa grzybowa jest również tradycyjną zupą na wigilijnym stole. Dlaczego to właśnie grzybowa została zupą świąteczną? Postaram się niedługo wszystko dokładnie opisać. Póki co jednak przedstawiam przepis na moją zupę grzybową z suszonych grzybów.

15355937_1368456313187071_1819256874_n

Składniki:

2 garście suszonych grzybów
1 duża cebula
2 marchwie
1 pietruszka
pół małego selera
2 łodygi selera naciowego
2 litry bulionu warzywnego
150ml słodkiej śmietanki
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy około 0,5l gorącej wody i odstawiamy, aż woda ostygnie a grzyby napuchną.

Obraną marchew, seler, seler naciowy i pietruszkę kroimy w drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy kilka łyżek oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy je na wolnym ogniu przez kilka minut a następnie zalewamy bulionem warzywnym.

Grzyby odsączamy na sitku a wodę z nich dodajemy do wywaru. Grzyby kroimy w mniejsze kawałki.

Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim grzyby wraz z drobno pokrojoną cebulką. Podsmażone grzyby wrzucamy do wywaru. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę.

Przed podaniem zabielamy słodką śmietanką i posypujemy pokrojoną pietruszką.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s