Gofry

Podczas wakacyjnych wypadów, czy to nad morze czy też w góry, atakowani jesteśmy co kilka kroków przez budki z lodami i goframi. Zapach ciepłego gofra wypełnia uliczki, którymi spacerujemy. Nie ma się więc czemu dziwić, że gofry to chyba najpopularniejszy wakacyjny deser.

Dlaczego cieszą się aż taką popularnością? Być może chodzi o ich smak. Słodki, o lekkim waniliowym aromacie, z dodatkami o jakich tylko śnimy. Ale skąd pochodzą gofry?

gofry1.jpg

Pierwsze wzmianki dotyczące gofrów datowane są na XVIII wiek i dotyczą ciężkich i bardzo słodkich wafli z Liege. Jednak dopiero druga połowa XX wieku stanowiła ich renesans i rozprzestrzenienie się gofrów na cały świat. Wszystko za sprawą Maurice’a Vermerscha i jego żony. To właśnie oni opracowali recepturę na ciasto z ubitych żółtek, mąki i roztopionego masła smażone na rozgrzanych płytach. Podczas Światowych Targów w Brukseli w roku 1960 ich ciastka sprzedawane były w tak ogromnych ilościach, że niedługo potem małżeństwo Vermersch otworzyło restaurację sprzedającą tylko i wyłącznie gofry. Kilka lat później gofry podbiły serca Amerykanów podczas Światowych Targów organizowanych w Nowym Jorku. I tak, znane pod nazwą gofrów belgijskich, ze Stanów Zjednoczonych ich popularność rozprzestrzeniła się na cały świat.

Dzisiaj smakują  nam nie tylko latem podczas urlopu, ale również w domu. Są bowiem proste w przygotowaniu, może trochę czasochłonne, ale jakże fajnie jest zasiąść z domownikami do świeżych, domowych gofrów.

Składniki (na około 18 gofrów):

4 jajka
1 litr maślanki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
2 szklanki mąki
szczypta soli

gofry2

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, jasną masę. Do masy z żółtek dodajemy roztopione masło, maślankę oraz sól. Całość mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy, aż będą brązowe. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s