Wieprzowina w curry z brzoskwinią

Uwielbiam mocne smaki, którymi charakteryzuje się kuchnia azjatycka czy indyjska. Oczywiście wszystko musi być z zachowaniem zdrowego rozsądku, bo nie lubie z kolei, gdy smak przypraw całkowicie zabija smak dania.

Jedno z moich ulubionych dań to curry. Zółte lub zielone, którego ostry smak fantastycznie współgra z mlekiem kokosowym i ryżem jaśminowym. Zresztą taką wersję już robiłem a przepis na nią znajdziecie tutaj. Dzisiaj przedstawiam pomysł na wieprzowinę w curry. Zwykłe schabowe się już trochę przejadły, więc pomyślałem, że wykorzystam kawałek schabu w inny sposób. Bez mleka kokosowego, bez ananasa… lenistwo wzięło górę i wykorzystałem to, co miałem w domu.

39454587_248264235825517_6891407955669811200_n

Składniki (na 2 osoby):

100g schabu lub innego mięsa wieprzowego
pół czerwonej papryki
1 cebula
1 brzoskwinia
200ml śmietanki 30%
pół łyżeczki curry
sos rybny
szczypta cynamonu
ząbek czosnku
sól
pieprz
cukier

Przygotowanie:

Mięso należy pociąć w słupki i wrzucić do garnka na rozgrzany olej. Gdy zacznie się przyrumieniać dodajemy szczyptę cynamonu, pokrojoną w piórka cebulę, starty czosnek, szczyptę cukru i kilka kropli sosu rybnego. Całość mieszamy, żeby cynamon i czosnek się nie przypaliły.

Paprykę kroimy w słupki i dodajemy do mięsa. Podobnie postępujemy z obraną brzoskwinią. Całość podduszamy kilka minut i dodajemy curry oraz śmietankę. Gotujemy kilka minut, aby śmietanka lekko odparowała i sos zgęstniał i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Podajemy z ryżem.

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s