Krakers z budyniem

dnia

Temperatura podczas ostatnich dni nie zachęcała do tego, aby piec cokolwiek. Dlatego chwała temu, kto wynalazł ciasta bez pieczenia. Może niektóre są troszkę bardziej pracochłonne niż ich pieczeni koledzy, ale… są sytuacje, w których naprawdę warto je zrobić.

Od kilku dni chodziło za mną jakieś ciasto z kremem. Stanęło na tym, że zamiast kremu, głównym elementem ciasta będzie budyń, który bardzo fajnie komponuje się z kajmakiem i słonymi krakersami.

Przygotowanie nie jest jakoś specjalnie pracochłonne. Warto tylko jednak zrobić je dzień wcześniej – uwierzcie na słowo, zdąrzy wtedy idealnie ściągnąć 🙂 Podane proporcje są na średnią, kwadratową blaszkę 🙂

38955141_856604757878006_449777857229488128_n

Składniki:

16 herbatników
20 słonych krakersów
400ml śmietany kremówki

Masa budyniowa:
500ml mleka
5 jajek
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki masła
pół szklanki wody lub mleka do rozmieszania bazy

Masa kajmakowa:
650ml mleka
1 szklanka cukru
100g masła
1 szklanka mleka w proszku

Przygotowanie:

Najlepiej zacząć od przygotowania masy kajmakowej. Możemy ją oczywiście kupić gotową w sklepie albo przygotować z mleka skondensowanego. Ja poniekąd z musu wybrałem wersję zrobienia masy od podstaw.

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, mleko w proszku i masło. Całość gotujemy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, do czasu, aż masa zrobi się brązowa i zacznie gęstnieć. U mnie trwało to około 30 minut. Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy masę budyniową. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Do osobnego naczynia wbijamy jajka, pół szklanki mleka lub wody oraz oba rodzaje mąki. Mieszamy, aby nie było grudek i wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy, aby budyń się nie przypalił i gotujemy kilkanaście sekund, aby nie było czuć surowizny mąki.

Czas na składanie ciasta. Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układam herbatniki. Na herbatniki wykładam ciepłą jeszcze masę budyniową i wyrównuję powierzchnię. Na masie układamy krakersy, smarujemy je masą kajmakową i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Odstawiamy do lodówki, aby masa ściągnęła.

Na gotowe ciasto wykładamy ubitą śmietankę kremówkę i całość posypujemy wg uznania kakao. Aby ustabilizować śmietankę, możemy rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w 10 łyżeczkach wody i wymieszać ze śmietaną.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz